'Syriërs willen terug, IOM werkt niet mee'
Binnenland

'Syriërs willen terug, IOM werkt niet mee'.

Het gras is dus toch niet altijd groener in het beloofde land Nederland. Een oplopend aantal Syrische vluchtelingen dat in Nederland zit is moe en wil vrijwillig terug naar huis. Bar slecht idee, zo oordeelt de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM), dat weigert medewerking te verlenen.

IOM bevestigt aan de NOS de berichtgeving van De Volkskrant dat steeds meer Syriërs dolgraag naar huis willen. Elke week hangen ongeveer tien Syriërs aan de lijn met de vraag Nederland te mogen verlaten. Voor de zomer van vorig jaar waren dat er maar één of twee per week.

In oktober werd IS verdreven uit Syrië en daarom achten sommigen het wel veilig genoeg om weer huiswaarts te keren. Ook blijkt ons land voor sommigen niet leuk genoeg te zijn, ze kunnen dan ook niet aarden in Nederland. Prima zou u zeggen, hier nog wat gratis terugreisgeld van de overheid en toedeledokie.

Maar zoals gezegd: de IOM werkt mooi niet mee met met verzoek van de vluchtelingen. Volgens de organisatie is het helemaal nog niet veilig genoeg om terug te keren. Gewoon lekker hier blijven dus. Geniet gezellig van de bijstand en haal je familieleden ook maar gelijk op.

Alle artikelen geladen. Overzicht →