'Syrisch hulpkonvooi gebombardeerd'
Buitenland

'Syrisch hulpkonvooi gebombardeerd'.

Vrachtwagens vol voedsel en hulpgoederen zijn vanavond in de buurt van Aleppo bestookt vanuit de lucht. Ze werden aangevallen door Syrische of Russische gevechtsvliegtuigen, meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten.

Volgens een omwonende zijn medewerkers van de plaatselijke Rode Halvemaan bij het bombardement gewond geraakt. De vrachtwagens stonden volgens de buurtbewoner geparkeerd voor een hulpcentrum van de Rode Halvemaan in Urm al-Kubra, dat even ten westen van Aleppo ligt, toen ze door een vijftal raketten werden getroffen. Het hoofd van het centrum en meerdere anderen raakten ernstig gewond, aldus de buurtbewoner.

Hulpkonvooien waren op weg naar noodlijdende burgers in Aleppo en andere plaatsen onder dekking van de wapenstilstand die regeringstroepen en rebellen sinds vorige week maandag in acht namen. Het regeringsleger zegde het bestand eerder vandaag echter op en kondigde aan de wapens weer op te nemen. Volgens activisten nam de Syrische luchtmacht vrijwel onmiddellijk na die mededeling delen van Aleppo onder vuur die in handen zijn van de opstandelingen. Het Observatorium telde 35 luchtaanvallen in en rond de Noord-Syrische metropool sinds het leger het staakt-het-vuren beëindigde.

Het is nog onduidelijk tot welke hulporganisatie het getroffen konvooi behoorde. De Verenigde Naties en het Rode Kruis onderzoeken wat er is gebeurd. De VN lieten eerder op de dag weten dat er meelbloem en andere goederen onderweg waren naar Urm al-Kubra.

Alle artikelen geladen. Overzicht →