Syrische gevangenissen: meer dan 17.500 sterfgevallen
Buitenland

Syrische gevangenissen: meer dan 17.500 sterfgevallen.

De afgelopen vijf jaar zijn meer dan 17.500 mensen overleden in Syrische gevangenissen als gevolg van gruwelijke marteling, mishandeling en ziektes. Dat concludeert Amnesty in een vandaag verschenen rapport

"Onze schatting van 17.723 doden in de gevangenis tussen maart 2011 en december 2015 is een zeer voorzichtige. Het werkelijke aantal ligt zeer waarschijnlijk veel hoger", zo stelt de mensenrechtenorganisatie op haar website.

In het rapport worden de getuigenissen van 65 gevangenen vastgelegd. Ze vertellen dat ze geslagen zijn met voorwerpen als metalen pijpen en elektriciteitskabels. Ook kregen ze te weinig voedsel en water. Sommige gevangenen, voornamelijk vrouwen, werden verkracht of aangerand. Een mannelijke gevangene werd gedwongen een andere mannelijke gevangene te verkrachten.

Verstikking

Daarnaast waren de cellen overvol. Een gevangene die in de militaire gevangenis in Damascus zat, vertelde dat de ventilatie het begaf waardoor veel mensen stikten. "Ze schopten ons om te zien wie er nog leefde. Ik en een andere overlevende moesten opstaan… op dat moment realiseerde ik me dat zeven mensen waren gestorven. Ik lag naast zeven lijken te slapen. En toen zag ik de rest van de lichamen in de gang, ongeveer 25."

Alle artikelen geladen. Overzicht →