Syrische terreurverdachte had contact met IS
Buitenland

Syrische terreurverdachte had contact met IS.

De 22-jarige Jaber al-Bakr die na een klopjacht in Duitsland is gearresteerd omdat hij mogelijk een aanslag wilde plegen, had banden met IS. 

Dat blijkt uit de aanpak en het gedrag van de verdachte, zegt de president van de deelstaatrecherche tegen Die Zeit. Ook werd bevestigd dat de springstof die in de woning in Chemnitz werd gevonden, TATP is. Dit zeer explosieve goedje werd bij verschillende aanslagen van IS-terroristen gebruikt. 

Minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière zei dat de geplande aanslag overeenkomsten vertoond met die in Parijs en Brussel. Hij stelde verder dat de arrestatie liet zien dat de Duitse inlichtingendiensten zeer waakzaam zijn en dat de rechtsstaat weerbaar is. 

De verdachte Syriër kwam in februari vorig jaar naar Duitsland. In Chemnitz kreeg hij een verblijfsvergunning voor drie jaar. De man werd vanochtend opgepakt in Leipzig. Hij zou onderdak gevraagd hebben aan een mede-Syriër, die hem mee naar huis nam en vervolgens de politie inschakelde. In de tussentijd had hij met zijn huisgenoot de terreurverdachte vastgebonden.

Alle artikelen geladen. Overzicht →