Sywert tegenover rechter: 'Ik heb niks te verbergen'

Sywert tegenover rechter: 'Ik heb niks te verbergen' 

14 juni 2022 - 14:53

Nee natuurlijk niet! Sywert van Lienden zegt dat hij helemaal niks te verbergen heeft en bovendien vindt hij dat hij tot nu toe zeer goed heeft meegewerkt in het onderzoek naar de omstreden mondkapjesdeal, zo liet hij blijken in de rechtbank van Amsterdam.

Heb je dan een bord voor je kop? Vandaag dient de civiele zaak die draait om de vraag of Sywert en zijn Kameraad Bernd Damme ontslagen moeten worden als bestuurders van Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA). "Ik heb niets te verbergen, niets", zo hield Van Lienden de rechters voor.

De rechtbank besloot in april al om Van Lienden en Damme te schorsen uit het bestuur na een verzoek van het Openbaar Ministerie. Na ontslag zou het nieuw te benoemen bestuur de aansprakelijkheid van het voormalig bestuur verder moeten onderzoeken.

De rechters wierpen bij de behandeling van de kwestie bij Van Lienden en Damme de vraag op of het wel gewenst was dat ze aan zouden blijven als bestuurder. "Het is lastig te rijmen dat u dan het onderzoek gaat leiden naar uw eigen handelen", aldus de rechtbank.

'Ik ben een strenge slager'

Klopt helemaal. Maar hoewel Sywert snapt dat het klinkt als een slager die zijn eigen vlees keurt, ziet hij hier geen probleem in. "Ik ben tot nu toe een strenge slager geweest, ik leg alles voor aan externe advocaten."

Natuurlijk. Naast deze civiele procedure loopt er ook een strafrechtelijk onderzoek. In maart zaten Van Lienden, Damme en de derde zakenpartner Camille van Gestel enige tijd vast voor verhoor. Het OM heeft eind april voor een totaalbedrag van ruim 11,5 miljoen euro beslag gelegd op de Nederlandse bankrekeningen van de hoofdrolspelers in de mondkapjesaffaire.

Ook snapt hij alle ophef bij u over witwaspraktijken niet zo, er was alleen maar sprake van een simpele overboeking.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml