
Taalunie knalt adviezen online voor genderbewust-taalgebruik
Ja mensen. Het kan zijn dat deze PowNed-website binnenkort een tijdje uit de lucht is, want dan is de redactie inclusief als wij zijn verplicht de schoolbanken ingestuurd. De website van Taalunie - die beleid ontwikkelt op het gebied van de Nederlandse taal - heeft immers een serie adviezen en voorbeeldteksten online gezet om tegemoet te komen aan deugend taalgebruik richting de LHBTi-community.
Wie een vacaturetekst wil opstellen of zich afvraagt wat de regels voor verwijswoorden voor non-binaire mensen nou eigenlijk zijn, kan voortaan op de website terecht. In de teksten staan voorbeelden en achtergrondinformatie.
"Het Nederlands kent van oudsher specifieke verwijswoorden voor mannelijke en vrouwelijke personen: hij, hem, zijn en zij, ze, haar. Dit wordt wel een binair (tweeledig) systeem genoemd: iemand wordt hiermee ofwel als mannelijk, ofwel als vrouwelijk benoemd."
Maar ja, hoe zit dat dan als je daar tussenin of daarbuiten valt? "We merkten dat er behoefte was in de taalgemeenschap in België en Nederland om de vragen rond taal en gender systematisch te beantwoorden, het liefst met wetenschappelijke kennis onderbouwd", legt taalwetenschapSTER Ingrid Van Alphen uit aan de NOS.
Overigens hoe deugend je ook wilt zijn, echt goed kun je het nooit doen. Iets als 'neutraal taalgebruik' bestaat niet. Taalunie spreekt dan ook liever van genderbewust-taalgebruik, en niet van genderneutraal-taalgebruik.
{{comment.text}}