Tata Steel en Schiphol grootste uitstoters stikstofoxiden

Tata Steel en Schiphol grootste uitstoters stikstofoxiden 

05 april 2022 - 15:00

Dachten wij het niet. Staalconcern Tata Steel is de grootste uitstoter van stikstofoxiden, gevolgd door de luchthaven Schiphol.

Dat zegt minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof), die een lijst van de honderd grootste vervuilers naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. 

De toppositie van Tata Steel komt niet als een verrassing. Het bedrijf in IJmuiden staat ook al bovenaan de lijst van grootste uitstoters van broeikasgassen. Recent onderzoek toonde daarnaast aan dat omwonenden worden blootgesteld aan te hoge concentraties giftige stoffen.

De top van de lijst telt verder vooral bedrijven in de aardolie- en chemische industrie en energiecentrales. Van der Wal heeft daarnaast een lijst gemaakt met de honderd grootste uitstoters van ammoniak. Daarop staan vooral veel veehouderijen.

Stikstofoxiden en ammoniak vormen een bedreiging voor de soortenrijkdom in Nederland. De Raad van State oordeelde bijna drie jaar geleden dat de natuur niet goed genoeg wordt beschermd. Om dat recht te zetten zijn drastische ingrepen noodzakelijk.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml