Tata Steel: nog altijd vervuilend

Tata Steel: nog altijd vervuilend 

10 februari 2022 - 17:17
In De Hofbar is Rutger al menig maal in IJmuiden geweest om bezorgde burgers aan te horen over Tata Steel. Deze week was het weer raak, met wederom een weinig optimistische uitkomst: een nieuw RIVM-rapport wijst uit dat de uitstoot van de staalgigant veel hoger is dan het bedrijf zelf zegt.
En dat is geen rooskleurig verhaal voor de bewoners van de regio IJmond. Omwonende Jaap Venniker zegt zich zorgen te maken over de gezondheid van jonge kinderen die in de buurt van de fabriek opgroeien. Ook is daar de kans om longkanker te krijgen groter dan elders in Nederland. Verhuizen is voor Venniker een “uiterst noodmiddel”, maar liever lost hij het probleem gewoon op.
 
Hoopvol kijken de bewoners van de Ijmond naar de politiek. Roepen de provincie en de minister Tata Steel nu eindelijk een halt toe? Dat lijkt niet het geval. Zolang het RIVM niet de opdracht krijgt om bronmetingen te doen, blijft het onduidelijk waar de schadelijke stoffen precies vandaan komen. Die opdracht zei gedeputeerde van de provincie Noord-Holland Jeroen Olthof te gaan geven. Volgens hoofdonderzoeker Janneke Elberse is dit echter niet gebeurd.
 
Volgens staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) is het belangrijk om nog meer te praten en te onderzoeken, maar ook zij stuurt nog niet aan op een bronmeting.
 
Benieuwd wat zij daarover zegt? Kijk De Hofbar hier terug!
Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml