Tata Steel: verduurzamen of sluiten?

Tata Steel: verduurzamen of sluiten? 

08 september 2021 - 13:24

In de eerste aflevering van De Hofbar aandacht voor Tata Steel, dat gewoon mag blijven bestaan ondanks het vernietigende RIVM-rapport waarin is vastgesteld dat de uitstoot van de staalgigant zeer schadelijk is voor de omgeving. 

Tata Steel wordt al decennialang beschuldigd een slechte buurman te zijn, maar nu is het moeilijk om dat nog langer te ontkennen vanwege de kankerverwekkende stoffen die in de omgeving zijn gevonden. De meest schokkende bevinding van het RIVM is dat de stoffen ook negatieve invloed hebben op de groei van kinderhersenen. Een zeer ernstige ontwikkeling volgens Antoinette Verbrugge van de Stichting Frisse Wind.nu: “Onze kinderen kunnen (in Wijk aan Zee) niet meer veilig buitenspelen.”

De bewoners van regio IJmond zitten opgescheept met de ongezonde lucht, totdat er drastische maatregelen worden genomen. Het kabinet wil in ieder geval dat Tata Steel inzet op verduurzaming, terwijl omwonenden het liefst zien dat de fabriek per direct sluit. Het is een spagaat waarbij de keuze moet worden gemaakt: óf de voorkeur aan volksgezondheid, óf de voorkeur aan de economie.

Ondanks het vernietigende RIVM-rapport wil verantwoordelijk dem. staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Steven van Weyenberg niet praten over sluiting van Tata Steel: “Ik ben de staatssecretaris die zegt: ‘Tata moet schoon’.”

Afgelopen 1,5 jaar kon het kabinet wel bedrijven sluiten toen de volksgezondheid in het geding was. Dem. minister van Economische Zaken en Klimaat Stef Blok vindt dat de situatie rond de giftige uitstoot van Tata Steel niet te vergelijken is met de huidige pandemie. “We meten niet met twee maten. (…) De rechtsstaat krijgt voorrang. In Nederland is het gelukkig zo dat de overheid tegen niemand kan zeggen: ‘wij gaan u eens even opsluiten of uw bedrijf dichtdoen’.”

De Tweede Kamer gaat op 9 september in debat over de toekomst van Tata Steel.

De Hofbar terugkijken? Klik hier!

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml