Tata Steel vervuilt wéér: verkoopt restproduct met troep na maken staal

Tata Steel vervuilt wéér: verkoopt restproduct met troep na maken staal 

27 mei 2022 - 15:00

Staalbedrijf Tata Steel, oude bekende van De Hofbar, heeft weer eens de aandacht getrokken. Ditmaal verkoopt het bedrijf vervuilend afval als grondstof, compleet legaal in deze ‘circulaire economie’. Het betreft staalslakken, een restproduct met daarin alle troep wat overblijft na het maken van staal. Het blijkt dat kopers van deze ‘grondstof’ er niet goed mee omspringen, van aannemers tot overheden.

In het Gelderse Eerbeek staat een stortplaats die is opgevuld met een gigantische bult van meer dan 200.000 ton staalslakken. Goedkoop en handig, vooral omdat het als ondergrond voor zonnepanelen kan dienen. Omwonende Marjolein Hogeboom denkt daar anders over. Zij is bang voor langdurige gevolgen: “Je zadelt nu de jeugd en de toekomst op met dit, met die troep.”

Hoogleraar recycling Maarten Bakker is het daarmee eens. Hij legt uit dat het gebruik van staalslakken als grondstof moeilijkheden met zich meebrengt. Het reageert namelijk wanneer het in aanraking komt met water waardoor een soort gootsteenontstopper ontstaat. Dodelijk voor vissen, planten en dieren volgens de hoogleraar. Of hij de angst van de Eerbekers gerechtvaardigd vindt: “Als ik in mijn achtertuin zou zien dat het gaat bruisen, dan ga ik ook in de telefoon hangen natuurlijk.”

Niet alleen aannemers springen losjes om met staalslakken, ook de politiek. De provincie Friesland heeft de staalslakken gebruikt als fundering voor de N356. Wanneer dit niet goed afgedekt is, kan het gaan lekken met vervuiling van de omgeving als gevolg. Om die reden heeft de burgemeester van Dantumadiel de provincie aangeklaagd, een politiek rommeltje dus. 

Is de wet dan niet duidelijk genoeg? Volgens staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat is dat wel het geval, maar moet er strenger worden opgetreden. “Het moet wel op een veilige manier gebeuren.” Of dat wensdenken is, valt nog te bezien.

Zien wat de gedeputeerde vindt van de aanklacht van de burgemeester? Kijk hier De Hofbar terug!

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml