Vluchten tijdens tbs-verlof blijkt kinderspel
Binnenland

Vluchten tijdens tbs-verlof blijkt kinderspel.

Wat een verrassing! Het blijkt kinderlijk eenvoudig om als veroordeelde tbs'er de benen te nemen tijdens het verlof. Ook als bij dat verlof 'strenge' begeleiding aanwezig is.

Daarna worden soms de meest grove misdaden gepleegd, maar u mag eigenlijk niet weten dat de dader een tbs'er is.

Dat concludeert De Telegraaf uit onderzoek naar de incidentmeldingen vanuit het gevangeniswezen en tbs-klinieken. Bovendien lijkt het steeds vaker voor te komen, van 214 in 2014 naar 253 vorig jaar. Een favoriete methode van criminelen om er stiekem tussenuit te knijpen is te wachten op dat ene moment als een begeleider even niet kijkt, omdat hij of zij is afgeleid.

Het gaat dan om bijzonder knullige gevallen als bijvoorbeeld een patatje halen., of twee begeleiders die helemaal opgaan in een potje bowlen. En dat is schokkend, want we weten allemaal wat er zou kunnen gebeuren. Het komt dan ook voor dat een tbs'er tijdens zijn vluchtpoging in de fout gaat, maar dat wordt als het even kan in de doofpot gestopt.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid laat in een reactie aan de krant weten dat er ook veel verloven wél goed gaan. Bovendien schijnt verlof een onderdeel te zijn van het resocialisatietraject.

Alle artikelen geladen. Overzicht →