Te zonnig voor Groningse zonnepanelen
Tech

Te zonnig voor Groningse zonnepanelen.

Inwoners van het aardbevingsgebied in Groningen konden aanspraak maken op een potje geld om zonnepanelen op hun dak te zetten. Dat project is zo succesvol, dat het netwerk overbelast raakt en de panelen op zwart gaan.

Liefst 37 duizend Grunnegers hebben een aanvraag gedaan om zonnecellen op hun dak te zetten. Naar nu blijkt heeft het net niet voldoende capaciteit en schiet op zonnige dagen de levering van zonnestroom aan het energienet op zwart om overbelasting te voorkomen, zo ontdekte de dodebomenvolkskrant ($$$).

"Nu bijna de hele straat ze heeft, staat mijn omvormer tussen twaalf en drie uur 's middags geregeld op nul en brandt er een rood lampje," vertelt een inwoner van Bedum die al langer zonnepanelen heeft. "Dan is het net overbelast en schakelt de installatie zichzelf uit.'

Volgens netbeerder Enexis is het 'hooguit een incent' dat zonnig weer de energielevering doet haperen. "We hebben contact gezocht met de installatiebranche om erachter te komen waar er capaciteitsproblemen zijn. Dat is in volle tevredenheid geregeld."

Alle artikelen geladen. Overzicht →