Tekenen zwijgcontract om misbruik bij ontgroeningen Defensie
Binnenland

Tekenen zwijgcontract om misbruik bij ontgroeningen Defensie.

In de Volkskrant staat vandaag een verslag van drie Defensiemedewerkers die zeggen te zijn misbruikt tijdens hun ontgroening bij de eenheid in Schaarsbergen. Er zou hen door Defensie het zwijgen zijn opgelegd.

De militaire vakbond VBM wil dat de ontgroeningsrituelen helemaal worden afgeschaft.

Vakbondsvoorzitter Jean Debie zei in het NOS Radio 1 Journaal: "Het gaat erom dat je professionals opleidt. Dat doe je met onderwijs en daar horen in mijn optiek geen inwijdingsrituelen bij. Ik heb te veel incidenten meegemaakt de afgelopen jaren waarbij het gewoon fout is gegaan."

Anne-Marie Snels van de vakbond AFMP is het daar roerend mee eens, valt op Twitter te lezen.

De commandant Landstrijdkrachten Leo Beulen wil een stap minder ver gaan dan de vakbondsleiders. Hij stelt dat de inwijdingsrituelen niet hoeven te verdwijnen.

"Dat zijn bepaalde zaken die, als mensen nu bij een eenheid komen, onder controle en vooraf beschreven worden uitgevoerd. Daar hoort zeker geen vernedering bij."

Diverse kamerleden hebben inmiddels kamervragen gesteld en hun onvrede geuit over de kwestie. "Dit moet ook tot op de bodem worden uitgezocht. Zwijgcontracten zijn verwerpelijk en uit den boze" aldus Hanke Bruins Slot van het CDA.

Wat is uw mening? Moeten de ontgroeningen verdwijnen of is het een onmisbaar onderdeel van de defensie-cultuur en het soldaat worden?

Alle artikelen geladen. Overzicht →