Tekenen zwijgcontract om misbruik bij ontgroeningen Defensie 

02 november 2017 - 13:01

In de Volkskrant staat vandaag een verslag van drie Defensiemedewerkers die zeggen te zijn misbruikt tijdens hun ontgroening bij de eenheid in Schaarsbergen. Er zou hen door Defensie het zwijgen zijn opgelegd.

De militaire vakbond VBM wil dat de ontgroeningsrituelen helemaal worden afgeschaft.

Vakbondsvoorzitter Jean Debie zei in het NOS Radio 1 Journaal: "Het gaat erom dat je professionals opleidt. Dat doe je met onderwijs en daar horen in mijn optiek geen inwijdingsrituelen bij. Ik heb te veel incidenten meegemaakt de afgelopen jaren waarbij het gewoon fout is gegaan."

Anne-Marie Snels van de vakbond AFMP is het daar roerend mee eens, valt op Twitter te lezen.

De commandant Landstrijdkrachten Leo Beulen wil een stap minder ver gaan dan de vakbondsleiders. Hij stelt dat de inwijdingsrituelen niet hoeven te verdwijnen.

"Dat zijn bepaalde zaken die, als mensen nu bij een eenheid komen, onder controle en vooraf beschreven worden uitgevoerd. Daar hoort zeker geen vernedering bij."

Diverse kamerleden hebben inmiddels kamervragen gesteld en hun onvrede geuit over de kwestie. "Dit moet ook tot op de bodem worden uitgezocht. Zwijgcontracten zijn verwerpelijk en uit den boze" aldus Hanke Bruins Slot van het CDA.

Wat is uw mening? Moeten de ontgroeningen verdwijnen of is het een onmisbaar onderdeel van de defensie-cultuur en het soldaat worden?

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
Advertentie