Tekort aan studentenkamers moet snel worden aangepakt

Tekort aan studentenkamers moet snel worden aangepakt 

25 augustus 2023 - 12:11

OPINIE. De studenten van tegenwoordig zijn flink de sjaak. Een vrouw zomaar aanspreken in de kroeg is levensgevaarlijk, de ontgroening stelt niets meer voor, universiteiten zijn zo woke als de pest en een kamer vinden is onmogelijk. Het tekort aan studentenkamers wordt geschat op liefst 27.000.

En wie kunnen we daar anders voor bedanken dan de VVD? Onze neo-liberale vrienden van het grootkapitaal hebben de woningmarkt zo naar de tyfus geholpen dat die muur- en muurvast zit. Het gevolg is dat er nul doorstroming is. Mensen die allang hun kamertje hadden moeten verlaten voor een eerste huurwoning, blijven in hun kamer, want die huurwoning is er niet. De mensen die een huurwoning hebben maar zouden moeten kopen, kopen niet want die koopwoning is er niet. En mensen die van de ene koopwoning naar de andere koopwoning moeten gaan, gaan niet, want die woningen zijn fucking duur.

En dat is dus allemaal mooi kloten! Gelukkig is het einde van alle ellende in zicht want minister van Volkshuisvesting Hugo de Jonge die… haha, nee, geintje. Hugo de Jonge kan helemaal niks en dus is er nog lang geen licht aan het einde van de tunnel. Stikstof is een bitch, er wordt nauwelijks gebouwd en dat wat er gebouwd wordt gaat zo traag dat het totaal geen effect heeft op de woningprijs. Pas als er op grote schaal veel woningen bijkomen, zal de prijs kunnen dalen. Omdat nu slechts mondjesmaat her en der wat woningen erbij komen, gebeurt er niks.

En dus blijft iedereen zitten waar die zit. En voor de student is dat kut. Want waar moet er dan gewipt worden? Bij papa en mama thuis? Waar ga je dan comazuipen met het dispuut? In het geboortedorp? Waar worden de schaarsgeklede studentes het hof gemaakt? In de bosjes? Wat moeten al die studenten met al hun opgekropte geilheid? Wij weten het ook niet.

Wij hebben zeer, maar dan ook zeer te doen met de studenten van deze tijd. Ook omdat de kamers die wél beschikbaar zijn, tering duur zijn. Studenten zijn voor pandjesbazen altijd al een enorme melkkoe geweest en door de liberalisering van de markt waren de kamerprijzen al lange tijd enorm doorgeslapen. Maar tegenwoordig wordt de prijs nog verder opgedreven omdat door veranderende fiscale regels veel pandjesbazen hun huizen verkopen. Schaarste tot gevolg. 850 euro voor 12 vierkante meter is doodnormaal.

En via een coöperatie aan een betaalde kamer kopen is onmogelijk. De wachttijd in Amsterdam en Utrecht is daarvoor drie jaar, in Groningen zelfs vijf jaar. Lekker dan! Hugo, aan de bak en zorg er als de sodemieter voor dat de studenten veilig ergens kunnen voetjevrijen.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.