Terreurknaapje Jaouad A. krijgt vier jaar, OM in beroep
Binnenland

Terreurknaapje Jaouad A. krijgt vier jaar, OM in beroep.

De rechtbank van Rotterdam heeft Jaouad A. vanmiddag veroordeeld tot een celstraf van vier jaar voor het voorbereiden van een aanslag. Die straf is veel lager dan de eis van acht jaar van het OM en daarom is hoger beroep aangekondigd.

Dat zit zo: "We hebben deze zaak vergeleken met straffen die in soortgelijke dossiers zijn opgelegd en dan komen we op vier jaar uit", aldus de persrechter.

Maar zo gewoon was deze voorbereiding op een aanslag niet: bij een huiszoeking werden 288 stuks zwaar vuurwerk, een handleiding om van vuurwerk-kruit een staafbom te maken, een kalasjnikov, kogels en een 'jihad-vlag' aangetroffen. Ook werden op zijn computer 289 video's van IS (waaronder onthoofdingen) gevonden en was A. actief op de versleutelde chatdienst Telegram. 

"Door het ingrijpen van de politie en geheime dienst AIVD is erger voorkomen", zei het OM dan ook. Maar ja, bewijs het maar eens hé dat het echt zo is. 

Uiteraard zegt Jaouad dat alles uit zijn verband is gerukt - ook zijn sociale omgeving vindt hem een aardige jongen - en dat hij helemaal geen aanslag wilde plegen: "Wanneer had die moeten plaatsvinden dan? En waarom? Ik stond elke dag om vijf uur op om in de haven te gaan werken."

Jammer joh, voortaan even wat betere argumenten bedenken.

Alle artikelen geladen. Overzicht →