Terrorisme sloopt Europese toeristensector
Buitenland

Terrorisme sloopt Europese toeristensector.

De velen terroristische aanslagen in Europa hebben hun vruchten afgeworpen op de toeristensector. Rijke Amerikanen, Japanners en Chinezen skippen nu liever een weekje Parijs, Londen of Amsterdam. 

Toeristen blijven met name weg uit de grote hoofdsteden. Het gaat dan vooral om toeristen die wat meer te besteden hebben. "We horen het van al onze high end-cliënts, de 4-, 5-sterren hotels en de luxe-attracties. Er zijn minder boekingen uit Azië en Amerika of ze bellen af", aldus Machteld Ligtvoet, woordvoerder van Amsterdam Marketing. 

Amerika heeft zelfs een reiswaarschuwing afgekondigd voor mensen die richting Europa willen trekken. Dit is al aan gang sinds de aanslagen in Parijs en Brussel. De recente gebeurtenissen in Nice en Duitsland maken de situatie er niet beter op. Dit is geen positief nieuws voor onze hoofdstad, want de Amerikanen staan in de top-3 van de meest voorkomende toeristen in Amsterdam. 

Brussel laat sporen achter 

Vooral de aanslag in Brussel is doorslaggevend geweest voor veel toeristen. "Sindsdien zien we een dip in de komst van Aziaten en Amerikanen. Vooral Aziaten maken georganiseerde groepsreizen door Europa. Die trips worden afgeblazen. Ze denken toch dat Amsterdam naast Brussel ligt", aldus Nicole de Klerk van Tours & Tickets. De organisatie waar de Klerk werkzaam is verkoopt jaarlijks zo'n drie tot vier miljoen excursies aan toeristen. 

Ook Nederland 

Onder meer het Amstel Hotel, het Rijksmuseum en de Zaanse Schans zien hun bezoekersaantallen dalen door het geweld in Europa, aldus het AD. De digitale krant weet daarnaast ook nog te melden dat attracties die vooral door Nederlanders bezocht worden, zoals Madame Tussauds, nergens last van hebben.

Alle artikelen geladen. Overzicht →