ZIEN: Retro campagnespotjes
Binnenland

ZIEN: Retro campagnespotjes.

De voorpret van de Tweede Kamerverkiezingen die op 15 maart plaatsvinden is in volle gang. En dit is niet compleet zonder de, al dan niet opmerkelijke, campagnespotjes waarmee de politieke partijen kiezers willen trekken. Hoe zagen die spotjes er vroeger eigenlijk uit?

Hieronder staan drie campagnespotjes onder elkaar, en die kunt u vergelijken met de video's van dit jaar. Dit zijn de eerste spotjes ooit van D66, GroenLinks en de PVV.

PVV

De PVV trad in 2006 de Tweede Kamer binnen en doet dat met een video waarin niet Wilders, maar een onbekend vrouwmens te horen is. Gelukkig komt Geert als cliffhanger toch nog even in beeld. Het spotje met spannende en nationalistische muziek, is iets wat dit jaar nog steeds het geval is. Zie het spotje van dit jaar hier.  

D66

In de campagnevideo van D66 uit 1967 is een jonge Hans van Mierlo te zien in zwart-wit. De toenmalige lijsttrekker heeft het over "vernieuwing en verjonging", iets wat de D66 in 2017 ook nog steeds roept. Hier ziet u het D66-spotje van 2017. 

GroenLinks

En als laatste, maar zeker niet de minst opvallende, het spotje van GroenLinks uit 1989. De video bevat een wat Caribisch opzwepend muziekje dat teksten bevat waar GroenLinks al jaren hard op gaat. Opvallend is dat de wereldbol in het begin van het oude spotje dit jaar ook weer te zien is. Dat ziet u hier.  

Meer zien? Hier een compilatie van de zendtijd voor politieke partijen tussen de jaren zestig en negentig. Hebt u nog verkiezingsspotjes uit de Polygoontijd? Schroomt dan vooral niet om een linkje in de comments te droppen.

Meer lezen over TK-verkiezingen 2017?
Alle artikelen geladen. Overzicht →