Testen-coördinator: 'Ook volgende pandemie wordt puinhoop'

Testen-coördinator: 'Ook volgende pandemie wordt puinhoop' 

17 maart 2023 - 10:28

Hoera, vandaag is de laatste dag dat de straten van de GGD open zijn om u te testen op corona. Dat komt omdat corona inmiddels niets meer dan een griepje is: we hebben gewonnen! Eind goed, al goed. Maar voor wie het vergeten was (of het verdrongen had): in het begin was het één grote chaos.

Toen het virus in 2020 voet op Nederlandse bodem had gezet, gingen GGD-medewerkers nog thuis bij de mensen langs en pas later werd duidelijk dat dit op een grotere schaal moest. Er was tekort aan testmateriaal en aan capaciteit bij de labs die testen moesten analyseren, hierdoor moesten mensen dagen wachten voordat ze zich konden laten testen en vervolgens nog eens dagen wachten op de uitslag.

Niet zo fijn. Daar kun je van leren, zou je denken. Moniek Pieters - coördinator testen van de GGD - denkt dat de GGD dat wel gedaan heeft, maar je kunt er niet vanuit gaan dat het bij een volgende pandemie beter zal gaan: "Je weet nooit wat er komt. Stel dat een volgende keer iedereen bloed moet laten prikken voor een test." Nu dus bijvoorbeeld een voorraad aan testmateriaal achterhouden, heeft weinig zin.

De GGD'en hebben wel een bestand met uitzendkrachten die tijdens de pandemie bijsprongen als het testen moest worden opgeschaald. "Dat zijn mensen die hebben gezegd: je kunt me weer bellen. Maar ja, als we op een gegeven moment jaren verder zijn moet je toch weer van voren af aan beginnen."

.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml