Theresa May: 'VK start in maart uittreding EU'
Buitenland

Theresa May: 'VK start in maart uittreding EU'.

De Britse premier Theresa May is van plan in maart 2017 artikel 50 in werking te stellen. Op dat moment wordt het proces om uit de EU te stappen officieel gestart. 

Dat zei ze vandaag op het congres van haar Conservatieve Partij in Birmingham. Vanaf maart 2017 heeft het Verenigd Koninkrijk twee jaar om de EU te verlaten. Dat zou betekenen dat het land in de lente van 2019 geen lid meer is van de EU. 

May zei dat haar regering de Brexit zal doorzetten en er een succes van zal maken. Niet alle Conservatieven denken volgens het ANP dat dat kan. Velen in en buiten het Verenigd Koninkrijk vrezen dat de onderhandelingen langer gaan duren. Dan zouden de Britten in het juridische luchtledige vallen.

Er was daarom in Londen geen haast om officieel de Brexit aan te kondigen. Het is al honderd dagen geleden dat een kleine meerderheid in een referendum voor het vertrek uit de EU stemde. Het kostte onder anderen David Cameron zijn baan. Pro-EU-politica May volgde hem in juli op en leek zich geen raad te weten met de Brexit.

"Het is niet alleen belangrijk voor het VK, maar ook voor heel Europa dat we dit op een zo goed mogelijke manier met zo weinig mogelijk obstakels uitvoeren, zodat het verlaten van de EU soepel zal gaan", citeert de BBC de premier. 

 

Alle artikelen geladen. Overzicht →