Thijssen (D66) sloopt Ondernemerswet: 'Met opgeheven vinger welvaart kids kapot'

Thijssen (D66) sloopt Ondernemerswet: 'Met opgeheven vinger welvaart kids kapot' 

24 januari 2023 - 10:00

Je maakt het mee: een prominente D66'er die kritisch is op een initiatiefwet die bedrijven moet verplichten om internationaal verantwoord en duurzaam te ondernemen. Ingrid Thijssen, voorzitter van VNO-NCW veegde afgelopen week in de Tweede Kamer de vloer aan met deze wet en is bang dat het bedrijfsleven ons land de rug zal toekeren wat ten koste zal gaan van de welvaart van onze kinderen en kleinkinderen.

De nieuwe wet maakt Nederlandse bedrijven en ondernemers verantwoordelijk voor hoe hun buitenlandse toeleveranciers (in hun eigen land dus) omgaan met arbeidsomstandigheden en het milieu. Straks is dus een Nederlandse bedrijfsleider verantwoordelijk voor een ongeluk dat plaatsvindt in een mijn in China. De omgekeerde wereld, op het eerste gezicht. 

In de nieuwe aflevering van Op z'n Kop wordt hierbij stilgestaan. Rick van Velthuysen vindt het belachelijk als deze wet er doorheen zou komen. Het is volgens hem ontwikkelingshulp leggen in de handen van bedrijven: "Alsof een pastoor weer met zijn zendelingenwerk de lokale bevolking komt onderwijzen." Maar Marianne Zwagerman ziet ook de andere kant van het verhaal: "Er is weinig mis mee als je als Nederlands bedrijf ook de verantwoordelijkheid voelt om mensen te scholen in de landen waar jij aan het werk bent." 

Hoe dan ook, dat de angst dat bedrijven ons land massaal de rug zullen toekeren terecht is, blijkt uit het pleidooi van Boskalis-topman Peter Berdowski. Hij kondigde vorig jaar in het Financiële Dagblad al aan dat hij erover nadenkt om uit Nederland te vertrekken en herhaalde dat nog eens in de Kamer. "Ik vond eigenlijk dat Berdowski zichzelf met zijn pleidooi in de voet schoot", aldus Zwagerman, die door zijn geklaag eigenlijk voorstander van de wet is geworden. Van Velthuysen wijst erop dat een wet hiervoor niet nodig is, "elk fatsoenlijk, zichzelf respecterend bedrijf, zal toezien op het naleven van de arbeidsomstandigheden".

Is een wet die bedrijven moet verplichten om internationaal verantwoord en duurzaam te ondernemen een goed initiatief? Dat en meer in de nieuwe aflevering van Op z'n Kop! Luister hem hier terug!

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml