Thuistaal

Thuistaal 

26 november 2021 - 12:09

Het is de perfecte tijd om idiote ideeën de samenleving in te slingeren; veenbrandje hier en daar en niemand ziet dat er een lucifer in het kruitvat geslingerd wordt. En zo kan het gebeuren dat GoenLinks en DENK in Amsterdam voorstellen om kinderen op school Turks en Arabisch onderwijs te geven. Les in de ‘thuistaal’ zoals ze noemen.

Als migrantenkind dat thuis inderdaad een andere taal sprak en op vierjarige leeftijd met een taalachterstand van exact 0.0 in Nederlandse woordenschat op de crèche belandde, kan ik maar één dingen zeggen: Doe. Het. Niet.

Dat gezegd hebbende, weet je: onvermijdelijk, het gaat gebeuren. Misschien niet vandaag en ook niet morgen, maar in de verre toekomst zal de potpourri aan middelen om Nederland te ondermijnen, uitgebreid worden met de waanzin om kinderen die in Nederland geboren en getogen zijn, ongeschikt te maken voor een leven in datzelfde Nederland. Want naast álle staatsondermijnende en integratiebelemmerende redenen om geen Nederlands te leren aan kinderen, is er één reden die er met kop en schouders bovenuit steekt waarom dit een absurd plan is: taal is communicatie. 

Zonder taalbeheersing, ben je gehandicapt. Als je je kind niet de mogelijkheid biedt om te functioneren in de samenleving waarin het opgroeit, ben je crimineel bezig. Nederlands is de taal die wij hier spreken, het is de taal waarmee wij ons uitdrukken, waarmee wij communiceren en vrienden maken, waarmee wij werken. Nederlands is de taal die je tot in de puntjes moet beheersen, wil je succesvol zijn. Hoe kún je als politicus überhaupt voorstellen dat je op de enige plek waar je die taal kunt leren, door zou moeten gaan met je thuistaal?  

Als burger van deze samenleving kan ik alleen maar vertellen hoeveel moeite het me heeft gekost om goed Nederlands te leren. Thuis werd het niet gesproken; mijn ouders moesten immers de taal ook nog leren en spraken geen goed Nederlands. Als klein kindje hadden we familie uit Turkije over de vloer, die voor mij zorgde aangezien mijn ouders aan het werk waren. Ik ben opgegroeid met de Turkse taal, ik werd voorgelezen uit Turkse boeken, er werd voor me gezongen in het Turks; dat was wat mijn ouders mij konden bieden. Totdat ik naar de crèche ging en er een serieus communicatieprobleem ontstond met de leiding, had ik vrijwel geen Nederlands gehoord. Ik was vier. 

Het is aan de volharding van mijn lerares Nederlands te danken dat ik mijn schade heb ingelopen. Wat uiteraard niet vanzelf ging. Zonder middelen, zonder erkenning, zonder steun en vooral zonder mijn talenknobbel en gedrevenheid om te communiceren, was dit nooit gelukt. Naast mijn lerares Nederlands hadden we een buurvrouw die de Libelle las en uiteraard kreeg ik die ook: lezen, knippen en plakken uit de Libelle, wat alle Nederlandse meisjes deden (de iPhone bestond nog niet hè?). Tot slot hebben we heel lang een Nederlandse hulp gehad, praten met haar heeft mijn woordenschat verbeterd. Ik dank mijn ouders op mijn blote knieën dat geen boek te duur was om te kopen en geen bijles te duur was om overgeslagen te worden. Taalbeheersing is essentieel voor succes. En als je ouders je niet kunnen helpen omdat ze zelf geen native-speakers zijn, kun je alleen maar hopen dat de samenleving je helpt. Mijn ervaring is dat die samenleving helpt, het is een kwestie van vragen.

En de vraag die GroenLinks en DENK zouden moeten stellen is een hele andere: hoe kunnen we al die migrantenkinderen die thuis onvoldoende kansen hebben om zich te ontwikkelen tot volwaardige burgers van Nederland, tenminste helpen om goed te communiceren?  

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.