'Thuiszorg faalt, inspectie doet niks'
Binnenland

'Thuiszorg faalt, inspectie doet niks'.

Fijn hè, als oude mensen zorgeloos van hun oude dag kunnen genieten in hun eigen woning en ze daarbij goed verzorgd worden door mensen van de thuiszorg? Het blijkt alleen dat veel thuiszorgorganisaties de zaken niet op orde hebben voor het leveren van goede en veilige zorg. En wat nog erger is: de inspectie grijpt niet in.

Zo worden patiënten onterecht vastgezet en dient ongeschoold personeel insuline en sondevoeding toe. Dat constateert de Consumentenbond, die wil dat de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport nu eens de handen uit de mouwen steken en actie ondernemen.

De Consumentenbond bestudeerde vijftig inspectierapporten van bezoeken die de IGJ aflegde bij thuiszorgorganisaties. 48 thuiszorgorganisaties bleken niet te voldoen aan de randvoorwaarden voor goede en veilige zorg. Zeven daarvan haalden zelfs geen enkele randvoorwaarde. Ook na een verplicht verbetertraject van de IGJ voldeden de meeste thuiszorginstellingen nog steeds niet aan de richtlijnen.

Alle artikelen geladen. Overzicht →