Tien presentatoren voor één blondje?!

Tien presentatoren voor één blondje?! 

10 januari 2020 - 10:14

Twee redenen waarom Eva Jinek en Angela de Jong succesvol zijn in de shithole die Publieke Omroep heet: ze zijn blond, hebben blauwige ogen en ze zijn vrouw.

Ze zijn standaard.

Normaal.

O nee, ze zijn vrouw.

En ja, ze zijn vrouw.

Herkenbaar.

One of us.

Ze doen denken aan Linda de Mol.

Ze moeten slagen.

Ze mogen niet falen.

Ze zijn één van ‘ons’.

Nou ja, niet van mij – zeker niet van mij. Maar wél van degenen in Hilversum met die betonnen plaat voor hun harses en die al een week niets beters te doen hebben dan wauwelen over een fokking talkshowoorlog. En nog niemand die is opgevallen dat die vier NPO-presentatrices exact voldoen aan de eis waaraan een vrouw in Hilversum moet voldoen. Behalve dan natuurlijk Giovanca – waarschijnlijk werd er nog net op tijd iemand wakker. Met een nachtmerrie: “OMG, we hebben een token-zwarte nodig, want we zijn wel heeeel blankkkk!”

Geef de hypocrisie gewoon toe. Eva Jinek heet de talkshowkoningin, maar is gewoon een blonde vrouw die jong was toen ze begon en de kans die haar werd gegund met beide handen aanpakte. Een carrière moet je gegund worden – meer smaken zijn er niet. En als -ie gegund is, krijg je kans op kans. Opnieuw en opnieuw. Immers: jong, vrouw en lekkâh. Een vrouw die dat ook dondersgoed doorhad – het ‘boobiesgebeuren’ was een boost voor haar carrière. Good. For. Her.

Eva Jinek is een vrouw in wie door elke omroep waar ze heeft gewerkt, is geïnvesteerd. Ze heeft dramatische kijkcijfers gehad – elke Giovanca was allang van de buis gehaald – maar hey, ze mocht niet falen. En terecht niet. Als je in een man als Paul Witteman investeert, die ook niet om aan te gluren was toen hij voor het eerst op tv kwam, moet je dat ook in een vrouw doen. Een halve eeuw later, maar het had ook niet kunnen gebeuren. Eva Jinek leerde, maar had geen concurrentie. En dus werd Eva in de incestueuze, hypocriete, racistische en seksistische shithole die de Publieke Omroep heet, de plek van koningin gegund. Ze mocht niet falen. Want ‘we hebben al een vrouw’. Eva Jinek is de Neelie Kroes van tv – een token. Iemand die straalt bij afwezigheid van de ander.

Good. For. Her. Als je de kans krijgt je werk te doen, moet je die kans pakken – ook al is dat op oneigenlijke gronden. Uiteindelijk krijg je het dan voor elkaar om een carrièrestap te maken die niets anders is dan meer verdienen dan je bij de Publieken deed. Good. For. Her.

Het idiote is dat niemand vraagt naar de salarisstijging van haar redactie die meeverhuisde. Is die ook met dezelfde factor verhoogd als dat van Eva? Wat is een koningin zonder bijen? Welke bijen zijn zo gek om voor de koningin te werken? Vrouwen waarschijnlijk.

En nu gaat het al een week over de ‘oorlog’ tussen RTL en de Publieken. Alleen al vanwege de achterlijke constructie die de Publieke Omroep bedacht heeft, verdient RTL de slag om de kijkcijfers. Tien mensen bij de NPO – TIEN! – om één blonde autocuelezeres te vervangen. Door vier blondies en één token-zwarte. Succes ermee. Omdat je te schijterig bent om in een ander te investeren. Of om tien anderen hetzelfde te geven wat je Eva gaf: vlieguren. Vrouwen die mee mogen doen, maar die eens in de week opnieuw een eerste keer beleven. Hoezo een ‘kans’? Kanonnenvoer. Niets meer niets minder. En dan die mannen… Ook zij mogen meedoen. Naast die vrouw. Waarover Angela de Jong dan weer stukje met koloniale vooringenomenheid mag schrijven: 'Ik was van tevoren bang dat het een ouderwets beeld zou opleveren van de ervaren witte man en een bevallige donkere assistente ernaast.'

Waarom schrijft die vrouw nog steeds een column? Anders dan ze blond met blauwige ogen en vrouw is? En in hetzelfde lalaland woont als die lieden op het Mediapark in Hilversum? En faalt op dezelfde manier? Er is niemand die kijkcijfers durft te lezen. En durft te concluderen dat tv morsdood is. Maar zolang Den Haag met geld strooit als ware het een reddingsboei, kan die incestueuze, hypocriete, racistische en seksistische shithole die Publieke Omroep heet – aangevoerd door Shula Rijxman en geback-upt door Angela de Jong – niet alleen werken, maar vooral zakken vullen. Ik hoop dat jullie net zo goed betaald worden als jullie mannelijke co-hosts, Willemijn, Giovanca, Carrie, Welmoed en Sophie (Sophie… serieus?!).

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.