Tieners massaal aan de overdosis pijnstillers

Tieners massaal aan de overdosis pijnstillers  

04 juli 2023 - 09:48

Tieners vandaag de dag zijn allemaal zo depressief als wat. Het valt anno 2023 ook niet mee om jong te zijn. Ga maar na: coronalockdowns meegemaakt, nu al weten dat je geen huis kunt kopen of huren want onbetaalbaar, je hebt geen toekomst want klimaatverandering, enzovoort. En dus zien zij het leven blijkbaar niet meer zitten.

Een toenemend aantal jongeren van 13 tot en met 17 jaar neemt daarom kennelijk doelbewust een overdosis pijnstillers, zoals ibuprofen of paracetamol, blijkt uit het jaaroverzicht van het Vergiftigingencentrum (NVIC) dat onderdeel is van het UMC Utrecht. Tenminste, dat is een conclusie die wij trekken: het kan natuurlijk ook zo zijn dat ze allemaal massaal hele erge hoofdpijn hebben of zoiets.

In 2022 kreeg het Vergiftigingencentrum in elk geval liefst 37 procent meer meldingen binnen over jongeren die doelbewust een overdosis medicijnen innamen dan in 2020. In totaal zijn er 1439 meldingen binnengekomen. Heel toevallig steeg het aantal meldingen sinds juli 2020 (bedankt nog Mark en Hugo) en het sterkst onder meisjes in de leeftijd van 13 tot 15 jaar.

Maar even, hoe triest het ook is: een overdosis paracetamol en/of ibuprofen nemen heeft niet zo heel veel zin. Zoals we allemaal weten moet je toch wel echt heel, heel, heel, heel veel pillen slikken wil er iets serieus gebeuren. En dan nog zal het in eerste instantie vooral misselijkheid, braken, pijn in de maagstreek, leverbeschadiging en/of nierbeschadiging zijn.

Zo’n doelbewuste overdosering wil dan ook niet zeggen dat iemand echt dood wil, zegt ook een door het AD geïnterviewde kinder- en jeugdpsychiater van het UMC Utrecht. "Het geeft wel aan dat er iets aan de hand is met de jongere." Joh, zou je denken? Hoe dan ook, artsen zijn bezorgd dat tieners vandaag de dag dit massaal doen.

Trouwens, praten over gedachten aan zelfdoding kan ook. Gewoon anoniem: chat via 113.nl of bel 113 gratis via 0800-0113.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml