'Tientallen betogers Ethiopië gedood'
Buitenland

'Tientallen betogers Ethiopië gedood'.

Veiligheidstroepen in Ethiopië hebben in de afgelopen dagen in de regio's Oromiya en Amhara tussen de negentig en honderd betogers omgebracht. Dat hebben Amnesty International, bewoners en vertegenwoordigers van de Ethiopische oppositie deze dag gemeld.

 

Ook zouden er honderden gewonden zijn gevallen en honderden mensen zijn opgepakt. In meerdere steden in de centrale regio Oromiya en in Amhara in het noordwesten gingen dit weekende actievoerders de straat op. Ze riepen leuzen tegen de regering en eisten de vrijlating van actievoerders die eerder waren opgepakt. Ook riepen de demonstranten om politieke hervormingen.

Politiemensen en militairen traden hard op tegen de betogers. Ook blokkeerden de veiligheidstroepen toegangswegen tot steden waar werd betoogd. Een lid van de oppositie in Oromiya zei dat in tien steden in de regio doden zijn gevallen en dat enkele leden van zijn partij zijn opgepakt.

'Politie schoot met scherp'

Amnesty International meldde dat de politie de afgelopen dagen met scherp heeft geschoten. Volgens de mensenrechtenorganisatie zijn er alleen al in de noordelijke stad Bahir Dar in de regio Amhara dertig mensen op een dag gedood.

'Demo was illegaal'

Ethiopische staatsmedia lieten weten dat "illegale protesten" de kop zijn ingedrukt en dat de orde is hersteld. Ze berichtten niet over slachtoffers door het geweld.

Eerder geweld

Vorig jaar vielen er ook al tientallen doden door onlusten in Oromiya. Bewoners kwamen toen in opstand tegen de uitbreiding van de nabijgelegen hoofdstad Addis Abeba en de daardoor dreigende onteigeningen in Oromiya. Begin dit jaar schrapten de autoriteiten de voorgenomen onteigeningen. De rust is echter niet teruggekeerd, omdat de regering een aantal actievoerders uit Oromiya al langere tijd vasthoudt.

Alle artikelen geladen. Overzicht →