Tijd voor hondenverbod: 'Brengen verboden bestrijdingsmiddelen in milieu'

Tijd voor hondenverbod: 'Brengen verboden bestrijdingsmiddelen in milieu' 

18 januari 2023 - 12:56

Uw blaffende viervoeter blijkt een potentiële milieuramp te veroorzaken. Honden brengen namelijk verboden of streng gereguleerde bestrijdingsmiddelen als fipronil en imidacloprid in het milieu. Deze middelen zitten in vlooienbanden, druppels en pillen tegen vlooien en teken. Ze komen via hondenhaar, urine van honden en water waarin honden zwemmen in de omgeving terecht, blijkt uit onderzoek.

Onderzoekers van de Wageningen Universiteit noemen het resultaat van hun eerste verkenning zorgwekkend en hebben er internationaal aandacht voor gevraagd. Voor wie het niet weet: Fipronil is een in Europa verboden bestrijdingsmiddel. Voor imidacloprid geldt een verbod op bespuiten van gewassen, aangezien het middel onder andere bijen uitroeit.

Desondanks worden bij rioolwaterzuiveringsinstallaties nog steeds hoge concentraties van deze middelen gevonden, terwijl de landbouw daar volgens de Wageningse onderzoekers niet schuldig aan is. Dat was reden om nader te onderzoeken of honden de stoffen mogelijk verspreiden, aangezien de stoffen wel in antivlooien- en tekenmiddelen voorkomen.

De onderzoekers namen monsters van hondenhaar, van urine en van water waarin honden hadden gezwommen. En wat bleek? In het merendeel van de monsters vonden ze schadelijke stoffen. En dat is niet zo best, aangezien vogels uitgekamde hondenharen gebruiken om hun nesten te bekleden heeft de besmetting van de haren mogelijk ook gevolgen voor jonge vogels die nog geen beschermende verenlaag hebben.

Het aantal honden groeit wereldwijd, stellen de onderzoekers, en daarmee ook de hoeveelheid middelen tegen vlooien en teken. Weinig hondeneigenaren zijn zich bewust van de neveneffecten van de dierengeneesmiddelen. Hoog tijd dus om honden te verbieden. Of je moet met vlooien willen zitten, maar dat wil ook niemand natuurlijk.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml