Tijd voor uw dagelijkse dosis criminaliteits-positiviteit
Binnenland

Tijd voor uw dagelijkse dosis criminaliteits-positiviteit.

Want dat het heel goed gaat in Nederland weet u al een tijdje. Nu bevestigen het Centraal Bureau voor de Statistiek én de politie nog maar eens, door uit de doeken te doen dat de geregistreerde criminaliteit in de eerste zes maanden van 2018 wederom is afgenomen.

En het gaat hier niet om een paar gevallen. Nee, vergeleken met een jaar eerder (421.000) is er een afname van 11 procent gesignaleerd (372.000).

Is Nederland dan echt een stuk veiliger? Vindt er dan echt minder criminaliteit plaats?Kortom: gaat het echt zo goed met Nederland? Wat denkt u zelf? Natuurlijk niet, de cijfers wijzen namelijk ook uit dat de criminaliteit verschuift naar andere vormen (cybercrime, ondermijning). Die vormen zijn voor de politie moeilijk te meten omdat er nagenoeg nooit aangifte van wordt gedaan.

Snellere reactietijden

Ook positief, is dat de politie in het afgelopen jaar enorm heeft gewerkt aan het sneller op locatie zijn bij een spoedmelding. In 85,5 procent van de gevallen is de politie binnen een kwartier ter plaatse met een piek tussen de drie en tien minuten; een verbetering van een halve procent ten opzichte van 2017. Toch mooi meegenomen.

Alle artikelen geladen. Overzicht →