Tilburg etnisch profileerde bij opsporing fraude 

29 december 2017 - 13:40

Fraude kan dus lonen blijkbaar... De gemeente Tilburg maakte zich volgens de rechter schuldig aan pure discriminatie bij de opsporing van bijstandsfraude. Het onderzoek beperkte zich namelijk alleen tot Turken, en dat mag niet.

De gemeente beperkte naar eigen zeggen het onderzoek tot inwoners met Turkse nationaliteit om zo de kosten wat te drukken. Er werd een gespecialiseerd bureau ingeschakeld dat op zoek ging naar Turkse bijstandtrekkers, die hun vermogen in het buitenland verzwegen om zo een bijdrage gefinancierd van uw belastinggeld te kunnen vangen.

De fraudeurs die werden gesnapt moesten hun uitkering terugbetalen. Maar ja, niemand wil gratis in de schoot geworpen geld teruggeven natuurlijk. Zeker niet als het gaat om bedragen tussen 85.000 en 145.000 euro. Daarom stapten meerdere betrapte Turkse Tilburgers naar de rechter.

Want fraude of niet, het is discriminatie dat alleen zij worden aangepakt. Etnisch profileren mag namelijk niet, weet u wel. Want waarom denkt de gemeente anders op voorhand al te weten dat er in deze specifieke groep fraudeurs zitten?

De rechter gaat in hoger beroep hierin nog mee ook. Het bewijs dat het gespecialiseerde bureau leverde mag dan ook niet gebruikt worden. Komen die bijstandturken hier even mooi goed weg.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
Advertentie