Tip van de dag: verrijk uw voedsel met meelwormen
Binnenland

Tip van de dag: verrijk uw voedsel met meelwormen.

Ja, echt waar. Voor wie het niet wist: meelwormen zijn eigenlijk ultieme voedzame wezens en ze blijken nóg voedzamer te zijn dan al gedacht. Nieuw onderzoek van de Wageningen University & Research heeft aangetoond dat deze diertjes wanneer ze aan UV-straling zijn blootgesteld een uitstekende bron zijn voor de aanmaak van Vitamine D.

Nou, en? Met het aanhoudende mooie weer zullen we het bijna vergeten, maar het grootste deel van het jaar krijgen wij menschen in Nederland veel te weinig vitamine D binnen door een gebrek aan zonkracht. Tevens bedekt u (als het goed is) in de winter uw lichaam veel meer met kleding. Nu zijn er wel alternatieven zoals de zonnebank, maar dat heeft weer schadelijke bijeffecten.

Een onderzoeksteam van de universiteit van Wageningen heeft nu ontdekt dat wanneer u meelwormen consumeert alsnog genoeg vitaminen binnen kunt krijgen. In het onderzoek werden vier verschillende insecten (waaronder meelwormen) blootgesteld aan ultraviolette straling en vervolgens de gehaltes aan vitamine D bepaald.

"Bij drie van de vier soorten waren de gehaltes sterk verhoogd ten opzichte van niet blootgestelde exemplaren. Bij een van de soorten, de meelworm, was het gehalte aan vitamine D na blootstelling zelfs meer dan zestig maal verhoogd", zo staat te lezen in het persbericht.

Daardoor bevatten meelwormen even veel vitamine D als 'vette vis' en dat is nog niet alles: eerder was al bekend dat meelwormen een milieuvriendelijk alternatief zijn voor gangbaar vlees, rijk zijn aan eiwitten en op verschillende reststromen gekweekt kunnen worden.

Kortom, zoek die recepten maar op. Tips kunt u in de comments achterlaten. Wij slaan trouwens voorlopig nog even over.

Alle artikelen geladen. Overzicht →