Tip voor het kabinet: draag alsjeblieft gewoon een net jasje

Tip voor het kabinet: draag alsjeblieft gewoon een net jasje 

21 augustus 2019 - 14:30

Regelmatig word ik uitgemaakt voor “rechtse bal”, “ouwe lul” of zelfs “Baudet-kloon”. De oorzaak daarvan ligt niet alleen in mijn rechtse standpunten, maar ook in mijn kleding: ik draag bijna altijd een jasje. Dat doe ik al sinds de middelbare school, toen niemand ooit nog van Thierry Baudet had gehoord. Mijn kledingstijl komt dus niet voort uit een verlangen om de FVD-voorman te imiteren. Maar wat is dan wél de reden van mijn voorliefde voor jasjes? Simpel: kleren maken de man, en bijna elke man ziet er beter uit met een jasje.


Het bewijs van die stelling werd gisteren geleverd op de heidag van het kabinet Rutte III. Die bijeenkomst had een informele sfeer. Te informeel, wat mij betreft. Van tevoren was al aangekondigd dat de dresscode het losse karakter van de heidag zou onderstrepen: jasjes en dassen moesten thuisblijven. Ik wist toen al: dit belooft niet veel goeds. Maar dat het zó erg zou zijn had ik niet verwacht.


De foto’s waren ronduit ongemakkelijk: ministers en staatssecretarissen die zich normaal gesproken kleden zoals je mag verwachten van iemand in die functie, droegen opeens “hippe” sneakers en strakke shirts. Pijnlijk, want niemand zit erop te wachten om te worden geconfronteerd met de man-boobs van Hugo de Jonge of Mark Rutte. De premier zag er verreweg het slechtst uit van allemaal, met een raar blauw sportshirt. Prima als je een eindje gaat joggen, maar zoiets draag je toch niet naar een politiek overleg?


Waar ik me ook aan erger, is de valse spontaniteit van zo’n “informele” heidag. Het kabinet kan wel doen alsof het er allemaal spontaan en losjes aan toegaat, maar in werkelijkheid was de bijeenkomst tot in de puntjes geregisseerd. Een “ongedwongen setting” is natuurlijk lariekoek wanneer alles van tevoren is gepland, van de verplichte informele dresscode tot het “ontspannen” fotomoment.


Terug naar mijn voorliefde voor jasjes. Ik ben te lui om naar de sportschool te gaan, en een jasje is dan echt een uitkomst. Een goed zittend jasje benadrukt de sterke punten en camoufleert zwakheden. Man-boobs en buikjes zijn minder zichtbaar, schouders en borstkas worden juist geaccentueerd. Een jasje maakt een magere man breder, een kleine man langer en een dikke man slanker. Zelfs Ferdinand Grapperhaus, niet bepaald gezegend met een goddelijk lichaam, ziet er doorgaans piekfijn uit dankzij zijn goed gesneden pakken. Het is geen toeval dat een net pak nog steeds dé kledingkeuze is voor politici, zakenlieden en andere hotemetoten in alle werelddelen.


De vrouwelijke kabinetsleden verdienen een compliment: in tegenstelling tot hun mannelijke collega’s zagen zij er prima uit. Maar voor de mannen van het kabinet Rutte heb ik één advies: laat de jasjes nóóit meer thuis. Doe het de mensen in het land niet aan. Iedereen ziet dat jullie niet écht spontaan zijn. Een heidag hoeft echt niet strak in pak, maar een mooi jasje boven een spijkerbroek is informeel genoeg.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
Advertentie