Toch EU-deal met Oekraïne
Binnenland

Toch EU-deal met Oekraïne.

Premier Mark Rutte heeft zojuist z'n achterwerk afgeveegd met de uitslag van het Nederlandse Oekraïne-referendum. Dit deed de politicus tezamen met 27 andere leiders van EU-landen door akkoord te gaan met een juridisch bindende verklaring over het associatieverdrag met het Oost-Europese land, terwijl een ruime meerderheid van de referendumgangers destijds aangaf geen nauwere banden met Kiev te ambiëren.

"Het was niet makkelijk, het was niet leuk. Maar het was wel noodzakelijk", aldus de democratie-hater over het akkoord. Volgens de Telegraaf is Oekraïne voorlopig nog geen EU-lid en kan het land, dat ruziet met Rusland en met pro-Russische rebellen, ook niet zomaar 'Europese' legers te hulp roepen. Er zullen zelfs geen nieuwe Brusselse geldstromen richting Kiev vloeien, beweert de EU.  

Rutte: "Natuurlijk zullen er mensen zijn die tegen blijven, maar ik vond en vind dat ik niet kan weglopen voor mijn verantwoordelijkheid." Verder slaakte de premier nog wat intimiderende kreten jegens het Kremlin, waartegen Europa volgens hem "eensgezind een vuist moet maken". 

Alle artikelen geladen. Overzicht →