Toch geen flitslidmaatschap voor PvdA
Binnenland

Toch geen flitslidmaatschap voor PvdA.

Een flitslidmaatschap bij de Partij van de Arbeid is helemaal geen officiële optie. Stemmen bij de lijsttrekkersverkiezing kan alleen als iemand een jaarlidmaatschap aanvraagt. Door dat meteen weer op te zeggen, kan iemand in theorie stemmen voor twee euro.

De partij prees het flitslidmaatschap aan als een lidmaatschap van een maand, waarmee iemand zijn stem kon uitbrengen en daarna meteen weer lid-af werd. 

Om te stemmen voor twee euro, moeten mensen namelijk wel wat meer handelingen verrichten dan 'gewoon' een flitslidmaastchap aan te vragen. Mensen kunnen alleen voor een jaar lid worden, en kunnen dan kiezen om in één keer 24 euro te betalen of om dit in termijnen te doen. In theorie zou iemand dus lid kunnen worden, stemmen, en na een maand weer op kunnen zeggen. Dan wordt er maar twee euro afgeschreven en ben je dus 'flitslid' geweest.

Het flitslidmaatschap was een compromis, omdat sommige leden vonden dat ook niet-PvdA'ers moesten kunnen stemmen. Nu blijkt dat er dus eigenlijk niets veranderd is ten opzichte van eerder. Het enige dat anders is, is dat nieuwe leden vrijwel direct mogen stemmen.

Vooral voor kandidaat Jacques Monasch was een flitslidmaatschap handig, aangezien hij veel steun krijgt van mensen die (nog) niet lid zijn. Hij is dan ook boos, schrijft De Telegraaf. Het heeft alle schijn van een verkooptruc, vindt Monasch. "Dit kan niet waar zijn. Ik ben hier hogelijk door verbaasd." De lijsttrekkerskandidaat heeft om opheldering gevraagd bij zijn partij. 

Alle artikelen geladen. Overzicht →