Topdrukte bij Groningse stembureaus
Binnenland

Topdrukte bij Groningse stembureaus.

Groningers brengen massaal hun stem uit voor de Tweede Kamerverkiezingen. En daar hadden ze in het hoge noorden niet helemaal op gerekend, waardoor er zich vandaag allerlei problemen voordeden. 

Zo heeft het stembureau Brede School Noord in Delfzijl klachten ontvangen omdat door de drukte er niet anoniem gestemd kon worden. "Er is een grote opkomst, en mensen staan in de rij. Maar daardoor kun je gewoon op afstand in het stemhokje kijken", zegt een stemmer verontwaardigd. Er zijn direct maatregelen getroffen: een raam is extra afgeplakt en stembureaumedewerkers hebben andere instructies gekregen.

Ook bij het stembureau in het ASWA-gebouw in Appingedam was het druk. Zo druk, dat besloten werd om een extra stemhokje te plaatsen. Een speciaal team heeft het hokje geplaatst en extra stembiljetten gebracht. 

Zelfs op Schiermonnikoog was het door de vele toeristen veel drukker dan normaal. Iets na vieren bevestigde burgemeester Dick Stellingwerf dat het opkomst percentage al boven de honderd procent lag. Er wordt zelfs gevreesd dat het eiland niet de eerste gemeente zal zijn die alle stemmen geteld heeft. In 2012 was dit wel het geval: toen versloeg Schiermonnikoog de voornaamste andere kandidaat Rozendaal door de stemmen in slechts 36 minuten te tellen, meldt RTV Noord.

Alle artikelen geladen. Overzicht →