'Treinkaartje mogelijk nog duurder'
Binnenland

'Treinkaartje mogelijk nog duurder'.

Het gevaar bestaat dat u nog meer gaat lappen voor een reis met de trein, wat u tenslotte niet al meer dan genoeg doet. Door het nationaliseren van ProRail dreigt een compensatie voor de gemiste inkomsten aan btw-aftrek volledig op u verhaald te worden.

"Het gaat altijd fout met de overheid bij btw-kwesties. De kaartjes dreigen duurder te worden. Daar zitten we niet op te wachten", aldus Rover-voorzitter Arriën Kuyt. Ook een compensatie van de overheid ziet er niet in, want voordat u het weet ziet de Europese Commissie het als ongeoorloofde staatssteun.

Dus mag u waarschijnlijk nog dieper in uw geldbuidel gaan tasten om als sardientjes in blik op elkaar gepropt in het gangpad van de trein te staan, ook al belooft het Kabinet dat het als uitgangspunt heeft dat de reiziger geen hinder mag ondervinden van de omvorming van ProRail. Maar Rutte III dat wat belooft, dat zegt niet veel natuurlijk. Eigenlijk zegt het helemaal niets.

Het nationaliseren van ProRail werd al door het vorige kabinet in gang gezet omdat de spoorbeheerder maar bleef falen. Het raakte in opspraak door financieel wanbeleid, gedoe met contracten en slechte prestaties. De gedachte is dat als het in de toekomst weer fout gaat de politiek zelf het heft in handen kan nemen, want dat is uiteraard wel een garantie voor succes...

Alle artikelen geladen. Overzicht →