Troost

Troost 

08 februari 2021 - 10:52

Heb je gezien hoe de Russische politie te keer ging tegen de volgelingen van de democraat Navalny? Nou ja democraat, allicht is het ook een klootzak, en een dommerik op de koop toe, want hij zat veilig in Duitsland en ging op eigen kracht terug naar Rusland, om daar meteen in de cel te worden gegooid. Je kunt idealistisch zijn, maar ook gewoon een stomme lul. Maar goed, de Russische politie sloeg ontelbare betogers in elkaar, trommelde erop los met die matrakken, stompte mensen in de buik met hun ijzeren schoenen, sleurden duizenden sukkels naar hun politiebussen, waar plaats was voor tien arrestanten, en ze propten er twintig in, en die slachtoffers moesten 48 uur of langer in die bussen blijven staan omdat er geen zitplaatsen waren, en ze hadden ook geen enkele kans op eten, drinken, pissen of kakken.

Die Russische agenten zijn wonderwel te vergelijken met de Wit-Russische agenten, die tevoren al aantoonden welke beulen en onmenselijke varkens ze zijn. Ik bedoel, er zijn nog plaatsen genoeg op de wereld waar niet alleen corona met de zwarte vlag zwaait. In Afrika woekeren oorlogen, hongersnood, extreme droogte, in Azië zijn er onstelpbare overstromingen en kinderarbeid (net als in Afrika), op de polen sterven de ijsberen en de pinguïns uit, en op honderden plaatsen zijn er vuige dictators aan de macht, die als enig doel hebben: hun macht verstevigen en bestendigen, desnoods door uitroeiïng van hun eigen bevolking. En je moet rekenen dat alle onderdrukte onschuldigen ook nog ‘ns door het virus kunnen gegrepen worden, zonder dat in hun oorden ziekenhuizen, beademingstoestellen of vaccins te vinden zijn.

Hoeveel keer zouden wij, hier in West-Europa, niet tegen elkaar moeten zeggen dat we het ongelooflijk goed hebben? Doe maar honderd keer per dag. Wij hebben wel vaccins, wij hebben wel parlementen, wij hebben wel gezondheidszorg, wij hebben wel autosnelwegen, wij hebben wel voedsel, wij hebben wel schone toiletten, wij hebben wel rechtstaten, wij hebben wel wetten tegen discriminatie op grond van ras, geloof en seksualiteit. Bovendien hebben wij, zeker in België en Nederland, een heleboel cultuur. De pest is dat, zeker in België en Nederland, die cultuur geen reet voorstelt. De muziekindustrie brengt geen enkele valabele artiest meer voort, de beeldende kunst is een lachertje, de films zijn bagger, de tv-programma’s zijn om te huilen, en dans en opera en ballet, die zijn altijd al overbodige shit geweest.

En dan moet ik het ook nog even over de literatuur hebben. Tjonge, wat een rotzooi wordt er qua literatuur in België en Nederland op de lezers losgelaten. Neem nu Nederland. Als je als grote literaire idolen Marieke Lucas Rijnevel, Ilja Leonard Pfeiffer, Tommy Wieringa, Splinter Chabot en dergelijke schertsfiguren het podium opstuurt, dan kan met recht gezegd worden: de Nederlandse literatuur is zo dood als een door een Scania Vabis overreden blinde mol. In België is het geen haar beter, in die zin dat er met name in Vlaanderen alleen iets van betekenis gebeurt als ik een nieuwe roman uitbreng. Deze week is het gelukkig weer zover: m’n kakelverse topper ‘Maanlicht Van Een Andere Planeet’ ligt in de boekenrekken en zal er in grote getallen uit verdwijnen, om in de handen terecht te komen van mensen die zich verheugen op een uur of drie à vier regelrecht leesplijzier.

Ik dank deze liefhebbers voor hun aankoop, en zij danken mij omdat ik deze aankoop met grote sier mogelijk heb gemaakt. Tja, goeie literatuur is een schrale troost maar ze is beter dan helemaal geen troost.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.