Tropenmuseum zoekt Mekka-selfies
Buitenland

Tropenmuseum zoekt Mekka-selfies.

Joepie, volgende maand is het weer hadj-time. Dat betekent dat een gedeelte van Nederland op reis gaat naar Mekka gaat om: zeven rondjes te lopen om de Kaaba, te kamperen in tenten, te bidden op de berg Arafat, om stenen bij elkaar harken, een offerparty en duivelstenigen te houden en wederom zeven rondjes te wandelen om de Kaaba.

In Amsterdam speelt men in op dit jaarlijks terugkerende religieuze ritueel. Het Tropenmuseum is daarom op zoek naar sociale media-verslaafde bedevaart-deelnemers. Wanneer zij een selfie (zelfportret) schieten hebben zij de mogelijkheid deze in te sturen. Zij maken dan kans om in de tentoonstelling Verlangen naar Mekka te worden opgenomen. Insturen kan tot 23 september.

Het concept is trouwens niet nieuw. Het betreft een gemoderniseerde versie van een expositie de sinds 2013 in het Museum Volkenkunde in Leiden te zien is. De bedenkers hiervan willen een beeld geven van de pelgrims, hun overwegingen en hun rituelen, aan de hand aan de hand van persoonlijke verhalen van Nederlandse Mekka-gangers.

Alle artikelen geladen. Overzicht →