Trouw-columnist: 'Stekker eerder eruit bij autochtonen'
Binnenland

Trouw-columnist: 'Stekker eerder eruit bij autochtonen'.

Volgens arts en filosoof Bert Keizer kletst Tunahan Kuzu maar wat uit z'n DENK-nek, als hij zegt dat de stekker er bij allochtonen eerder uitgaat. "Ik kan op grond van jarenlange ervaring rond ‘de stekker’ in de geneeskunde meedelen dat het precies andersom ligt. Dat wil zeggen, bij autochtonen wordt de stekker er veel eerder uitgetrokken dan bij allochtonen."

"In het verloop van dat Europese sterfbed wordt de dood bewust binnengelaten. Mocht de benodigde pijnstilling ertoe leiden dat de zieke het bewustzijn verliest, of dat hij wat eerder dood gaat, dan nemen we dat allemaal voor lief", legt Keizer uit in zijn column.

"Ik heb helaas meerdere malen oude tot zeer oude moslims tegen mijn beter medisch weten in onder druk van de familie in het ziekenhuis laten opnemen, waar hen niets dan voortgezette ellende wachtte en een onnodig pijnlijke dood." Dat betreurt de oud-arts omdat 'het ging om schrijnende toestanden van mensen.' 

Een groot probleem vormde de pijnbestrijding met morfine, stelt Keizer: "De bijwerking van morfine is dat iemand slaperig wordt, of zelfs het bewustzijn verliest, waarop de meeste mensen zouden zeggen: mooi werk. Maar niet aldus in de ervaring van een moslim die zo bewust mogelijk biddend wil sterven."

Alle artikelen geladen. Overzicht →