Trump: 'Erdogan doet het goed'
Buitenland

Trump: 'Erdogan doet het goed'.

"Ik vind dat president Erdogan het heel goed doet. Het is knap hoe hij die situatie aangepakt heeft. Sommige mensen denken dat die coup nep was, maar dat denk ik niet." Was getekend: Donald Trump over de situatie in Turkije.

De Republikeinse presidentskandidaat is niet van plan om Turkije of welk land dan ook op de vingers te tikken wanneer er minder democratische gebeurtenissen plaatsvinden. "Als de wereld ziet hoe slecht het gaat met de vrijheden in de VS, dan kunnen wij niets over andere landen zeggen." Turkije huisvest ongeveer 50 Amerikaanse nucleaire wapens, een lading Amerikaanse gevechtsvliegtuigen en wat drones.

Trump deed zijn uitspraken in een interview met de New York Times, dat erop wijst dat Trump hiermee breekt met de Amerikaanse instelling van de afgelopen zeventig jaar om als internationale politieagent op te treden.

"Wij hebben het recht niet om andere landen de les te lezen. Kijk naar wat in ons land gebeurt, waar mensen politieagenten op straat doodschieten. Hoe gaan wij dan andere landen de les lezen."

Zo zou Trump NAVO-partners in de Baltische Staten alleen tegen Russische agressie helpen wanneer de landen in kwestie hun eigen beloften richting de VS zijn nagekomen.

IS

Trump vindt dat het verslaan van Islamitische Staat (IS) veel belangrijker is dan het aanpakken van de Syrische president Bashar al-Assad: "Assad is een slechte man, maar IS is een groter gevaar voor de VS."

"Als ik president ben gaan we eerst zorgen dat de Verenigde Staten het weer goed doen, daarna gaan we pas kijken naar de rest van de wereld."

Alle artikelen geladen. Overzicht →