Trump maakt vriend en vijand in Midden-Oosten
Buitenland

Trump maakt vriend en vijand in Midden-Oosten.

Niet alleen in Europa en de Verenigde Staten roept de verkiezing van Trump in het Witte Huis een hoop vragen op. Ook in het Midden-Oosten is er veel onzekerheid door de uitspraken van Trump tijdens zijn campagne. Zo loopt de stress in Iran en oliestaten behoorlijk op, terwijl Sissi en Assad lachend achterover leunen. 

Trump is een man van de oude stempel. Dat blijkt ook wel uit het feit dat president Sissi van Egypte en president Assad van Syrië vandaag opgelucht adem haalden. Trump heeft geen moeite met dictators en vindt stabiliteit veel belangrijker dan mensenrechten, schrijft Trouw.

Qatar en Saudie-Arabië 

De oliestaten doen het echter dun in de broek. Trump trekt, zoals gezegd, liever op met Assad en vriendje Poetin, in de strijd tegen IS. Clinton wilde juist optrekken met de oliestaten en de Syrische rebellen, tegen de Islamitische Staat. 

Israël

De Israëlische president Netanyahu liet weten dat Trump een 'echte vriend van Israël' is. Hij kijkt uit naar hun samenwerking, meldt de Telegraaf. Toch zou Israël liever Clinton in het Witte Huis hebben gezien omdat zij meer naar buiten is gericht.

Iran

Ook de nucleaire deal met Iran staat onder druk met de verkiezing van Trump. Iran zelf haalt daar vooralsnog de schouders over op. Trump zou hebben laten weten de deal te willen verscheuren maar volgens Iran kan Trump internationale verdragen niet zomaar aan de kant schuiven. 

Alle artikelen geladen. Overzicht →