Tsjechen: 'Rot op met Schindler-museum'
Buitenland

Tsjechen: 'Rot op met Schindler-museum'.

Het pand in Tsjechië dat als locatie diende voor de opnames van de wereldberoemde speelfilm Schindler's List van Steven Spielberg ligt er vandaag de dag treurig bij. In deze fabriek bracht Oskar Schindler in 1944 de 1200 Joden onder die hij daarmee redde van vernietiging door de nazi's.

Wat destijds Brünnlitz heette, is allang Brnenec, een plaats in Tsjechië. Nadat de laatste fabrikant de deuren sloot, wist de stichting Shoah and Oskar Schindler Memorial Endowment het pand te verwerven. Zij probeert van het unieke pand een museum te maken, ter herinnering aan Schindler en de Joden die hij redde. Maar tot nu toe geven de Europese Unie, Joodse organisaties en vooral de Tsjechische overheid niet thuis.

Geld is een issue. Voor een renovatie is alleen al op korte termijn vijf miljoen euro nodig. Veel belangrijker is echter dat de Tsjechen niet zo'n grote Schindler-fan zijn. De meesten zien hem als een spion voor de Duitsers en een lid van de nazi-partij. De film van Spielberg wordt afgedaan als 'een fabeltje'. Een besluit, hoe nodig ook, is voorlopig niet aan de orde, zo weet The Guardian.

Alle artikelen geladen. Overzicht →