Tsunami van junkies in Vlaanderen door neusspray
Raar

Tsunami van junkies in Vlaanderen door neusspray.

Vlaamse Belgen snuiven zich massaal de tyfus aan neussprays, een goedje dat nogal verslavend is. Politici zorgden er echter voor dat het spul vanaf het nieuwe jaar niet meer vergoed wordt, wat bij experts de vrees wekt dat de junkies hun neuzen zullen wenden tot billiger opties, waaraan eveneens verslavingsrisico's vastkleven. 

"Na tien dagen puffen kunnen veel patiënten niet meer zonder", zegt viroloog Marc Van Ranst. Volgens GvA spreekt hij van "een bedrieglijk probleem". De spray zou reeds duizenden Vlamingen in haar ban hebben. "Neem dat flesje af en ze gaan gekke dingen doen. Ze raken geagiteerd en geïrriteerd."

Verkoudheden en allergieën zijn te bestrijden met de sprays, waarvan velen relatief onschuldig zijn. In dat geval verstuiven ze op basis van cortisone.

Sprays van de merken Nesivine en Otrivin bevatten daarentegen het afhankelijkheid creërende stofje xylometazoline. "Ze werken té goed", aldus huisarts Patrik Vankrunkelsven. "Alsof er een bommetje in je neus ontploft. Xylometazoline zorgt ervoor dat de gezwollen slijmvliezen in de neus meteen krimpen en de bloedvaatjes vernauwen. Waardoor je weer vrijer kan ademen. Wanneer je stopt met spuiten verwijden die bloedvaatjes weer, worden de slijmen opnieuw dikker en moet je weer gaan puffen." 

Alle artikelen geladen. Overzicht →