Rooksterfte Turkije ondanks rookverbod
Buitenland

Rooksterfte Turkije ondanks rookverbod.

Uit een onderzoek door de Turkse Hacettepe Universiteit blijkt dat 100.000 Turken jaarlijks overlijden aan rook-gerelateerde ziekten.

In 2009 werd er door Turkije een rookverbod ingesteld. Dit verbod geldt voor openbare plaatsen, zoals barretjes, café's, openbaar vervoer en in en rond voetbalstadions. In woningen mag echter wel nog steeds gepaft worden.

Zo'n een op de vijf Turkse jongeren tussen de vijftien en vierentwintig jaar rookt, zo meldt Hurriyet. Uit de statistieken van het onderzoek blijkt ook dat van de rokers tussen de achttien en vierendertig jaar oud, 42,6 procent met roken is beginnen toen zij tussen de vijftien en zeventien jaar oud waren. De onderzoekers stellen sommige jongeren hun gemiddelde levensverwachting niet zullen halen door toedoen van hun rookgewoontes.

Het ministerie van Volksgezondheid in Turkije komt op de proppen met nieuwe actieplannen. Zo staat in een nieuwe regeling die rookinspecteurs moeten uitvoeren, dat zij bonussen krijgen als zij meer overtreders kunnen aanwijzen in cafés en restaurants. Ook een campagne die moet laten zien dat roken slecht is voor de gezondheid moet het aantal rokers verminderen.

Alle artikelen geladen. Overzicht →