'Turken vragen hulp Duitse inlichtingendienst'
Buitenland

'Turken vragen hulp Duitse inlichtingendienst'.

De Turkse geheime dienst heeft de Duitse evenknie om hulp gevraagd bij de jacht op aanhangers van de Gülen-beweging, meldt Der Spiegel vandaag.

Der Spiegel heeft geheime documenten ingezien waarin de Turkse dienst MIT de Duitse BND verzoekt om hulp. Volgens de Turken zijn Gülenisten naar het buitenland gevlucht. De MIT zou van de BND verlangen dat deze invloed uitoefent op beleidsmakers, om op te treden tegen Gülen-aanhangers en deze mensen uit te leveren.

Ook Nederland om hulp gevraagd

Volgens de Turkse regering zit de beweging van de in de VS wonende Turkse geestelijke Fethullah Gülen achter de mislukte staatsgreep door het leger in juli. Sindsdien is de jacht op zijn aanhangers geopend. Turkije verwacht daarbij ook ondersteuning van andere landen.

Ook de Turkse ambassade in Nederland heeft gevraagd om steun tegen 'FETÖ', zoals Ankara de 'terreurorganisatie' van Gülen noemt. In een verklaring liet de ambassade in Den Haag onlangs weten dat 'FETÖ' net als in Turkije in veel landen is "geïnfiltreerd" in politiek, bestuur en media en dat Turkije verwacht dat hier "alle noodzakelijke maatregelen" tegen worden genomen.

Meer lezen over ?
Alle artikelen geladen. Overzicht →

  Registeren.

  Stop! Je bent nog niet helemaal klaar om te reaguren.

  • Klik op de activatielink in de e-mail.
  • Er verschijnt een melding dat de activatie gelukt is.
  • Je account is nu geactiveerd en je kunt reaguren.
  Sluiten