Turkije vs NL: Houdt u het nog bij?
Binnenland

Turkije vs NL: Houdt u het nog bij?.

Protesten in Rotterdam, Nederlanders zijn nazi's en iedereen is boos. Houdt u het nog bij? Heel even kort alles op een rijtje.

In den beginne: Het begon allemaal toen de Turkse minister naar Nederland wilde komen om campagne te voeren voor een Turkse grondwetswijziging die president Erdogan meer macht zou geven. De Nederlandse regering had daar niet zo heel veel behoefte aan. Turkije dreigde met sancties en Nederland besloot na veel getouwtrek twee ministers in het geheel te weren, met een diplomatieke rel tot gevolg.

De laatste stand van zaken is als volgt:

De NOS meldt vandaag dat de rel ook internationaal uitgebreid het nieuws haalt. Nederland krijgt daarbij veel bijval van de internationale pers. De algehele weigering wordt wat rigoureus genoemd, maar Turkije zit volgens hen fout. Asscher riep vanmorgen verder tegen de NOS dat er excuses moeten komen voor de vergelijking die Erdogan maakte tussen Nederland en nazi-Duitsland.

Gerechtelijke stappen

Het ANP weet vandaag nog te melden dat Turkije gerechtelijke stappen eist tegen het "disproportionele'' optreden van de Nederlandse politie tegen de demonstrerende Turken. Nederland heeft ondertussen het reisadvies voor Turkije aangepast. "Reizigers wordt vanwege de diplomatieke spanningen tussen Turkije en Nederland sinds zondagavond aangeraden in heel Turkije alert te zijn en samenscholingen en drukke plaatsen te vermijden."

Minister Asscher is momenteel in overleg met Turkse organisaties over de spanningen die de afgelopen dagen zijn ontstaan. Zo, u bent weer bij. Voorlopig dan.

Alle artikelen geladen. Overzicht →