'Turkije degradeert tot een dictatuur'
Buitenland

'Turkije degradeert tot een dictatuur'.

In een opiniestuk in The New York Times schrijft Fethullah Gülen dat president Erdogan een dictator is die een mislukte staatsgreep aangrijpt om een coup te plegen. In zijn stuk doet hij wederom een verzoek aan de VS om hem niet uit te leveren aan Turkije. 

Gülen is een gerenommeerde islamitische geleerde die woonachtig is in Pennsylvania. Turkije heeft Washington herhaaldelijk om uitlevering gevraagd, omdat Erdogan persoonlijk met hem wil afrekenen. 

Erdogan chanteert 

In zijn stuk benadrukt hij ook dat Erdogan Washington chanteert door te dreigen de steun aan de anti-terreurcoalitie te beëindigen als Gülen niet wordt uitgeleverd. Ook zeg de islamgeleerde dat zijn Hizet-beweging geweldloos opereert. Supporters van hem die toch anders handelden tijdens de putsch 'verraden zijn idealen'. 

Tot slot zegt Gülen dat Erdogan de coup als een tool heeft gebruikt om alle macht naar zich toe te trekken. Een zuivering van het overheidssysteem is daar een voorbeeld van. Turkije is volgens hem aan het degraderen tot een dictatuur onder leiding van Erdogan, aldus NOS. 

Alle artikelen geladen. Overzicht →