Turkije en NL willen vriendjes worden
Buitenland

Turkije en NL willen vriendjes worden.

Wat ontzettend fijn nieuws vanuit de hoek van de internationale betrekkingen. Nederland en Turkije werken achter de schermen nog steeds aan het zoeken van toenadering tot elkaar. Goed nieuws: er lijkt schot in de zaak te zitten.

Zo heeft ons land recent nog een wit voetje gehaald bij de Turken door de opstelling rond het Turkse offensief tegen de Koerden in de Noord-Syrische regio Afrin. Dat wordt 'zeer gewaardeerd', ­aldus diplomaten met kennis van de gesprekken tegenover Trouw.

Eerder gaf premier Mark Rutte al aan het graag weer te willen goedmaken met de oppertürk Erdogan, want Turkije is tenslotte toch een NAVO-partner. Minister Halbe Zijlstra babbelde laatst nog met zijn Turkse collega Mevlüt Cavusoglu. 

Dit alles moet natuurlijk strikt geheim en off the record blijven. Een en ander ligt nog steeds gevoelig. Zo noemde Erdogan ons nazi's en fascisten nadat wij een Turkse minister hadden weggestuurd die in Rotterdam Turkse regeringspropaganda kwam verspreiden. Om maar te zwijgen over het gebrek aan het naleven van alle mensenrechten in het land.

Uiteindelijk zullen de korte ontmoetingen moeten leiden tot een langer gesprek, waarmee beide ministers officieel naar buiten kunnen treden op een manier dat het volk dit ook slikt.

Alle artikelen geladen. Overzicht →