Turkije: 'Franse Genocide-motie bedreigt vrijheid'
Buitenland

Turkije: 'Franse Genocide-motie bedreigt vrijheid'.

De vrijheid van expressie in Frankrijk loopt volgens Turkije gevaar nu de Nationale Vergadering, het lagerhuis van het Franse parlement, vrijdag unaniem heeft ingestemd met een wetsvoorstel over de Armeense Genocide. In de motie is het ontkennen van de volkerenmoord, die rond 1915 aan zo'n anderhalf miljoen Armeniërs het leven kostte, strafbaar gesteld. 

"Als de motie in haar huidige vorm wordt aangenomen", zo waarschuwde een zegsman van het Turkse BuZa-ministerie gisterenavond, "heeft deze de potentie om op onrechtmatige wijze de vrijheid van expressie in te perken, met een negatief effect op de jurisprudentie van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens en de Constitutionele Raad van Frankrijk", aldus de verklaring die volgde op een vraag van een journalist. 

De Turkse woordvoerder gaf aan dat zijn land scherp in de gaten zal houden hoe de behandeling van het wetsvoorstel in de Franse senaat verloopt, schrijft de Turkse nieuwssite Hürriyet. Verder verwacht Turkije dat "elementen in de motie die een gevaar voor de expressievrijheid opleveren, verwijderd worden."

Eerder voorstel verworpen door Hof

Eenzelfde motie was eind 2011 en begin 2012 aangenomen door beide huizen van de Franse volksvertegenwoordiging, maar werd later neergesabeld door het Constitutionele Hof als een aantasting van de vrije meningsuiting. Het huidige Franse wetsvoorstel voorziet in straffen die kunnen oplopen tot 45.000 euro en een jaar gevangenisstraf. 

Achtergrond

Volgens de Armeniërs is Turkije, als opvolgerstaat van het Ottomaanse Rijk, verantwoordelijk voor de genocide op hun voorouders. In Turkije zelf is het suggereren dat er überhaupt een volkerenmoord heeft plaatsgevonden onverstandig, want het kan er leiden tot juridische sancties en zelfs moord. Verder mag de bezorgdheid van Turkije over Franse vrijheden opvallend genoemd worden, aangezien in Erdostan zelf meer journalisten in de bak zitten dan in Iran en China samen. Ook zijn er duizenden mensen aangeklaagd voor 'belediging van de president'. 

Alle artikelen geladen. Overzicht →