Turkije: Nederland is ondemocratisch
Buitenland

Turkije: Nederland is ondemocratisch.

Het moddergooien tussen Turkije en Nederland gaat weer beginnen. Aanleiding is dit keer het Nederlandse besluit om de Turkse vicepremier Tugrul Türkes, die de gefaalde staatsgreep-herdenking op 15 juli in Opheus wil bijwonen, te weigeren.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken stelt in een verklaring dat het niet toelaten van Türkes "aantoont hoe het met de democratie in Nederland gesteld is".

De Unie van Europese Turkse Democraten (UETD) heeft inmiddels laten weten de herdenking koste wat het kost te laten doorgaan. "Het is een herdenkingsprogramma waarbij een aantal gasten aanwezig zullen zijn. Eén van de gasten is de vicepremier. Het programma gaat met of zonder vicepremier door", aldus UETD-bestuurslid Mustafa Aslan.

Dat kan meneer Aslan wel natuurlijk wel zeggen, maar het wel of niet doorgaan van de herdenking ligt, helaas voor hem, niet in zijn handen. In het Apeldoornse stadhuis wordt al dagen overleg gevoerd over hoe te handelen. Naar verluidt zal burgervader John Berends vanmiddag nog met uitsluitsel komen, weet het AD.

Alle artikelen geladen. Overzicht →