Turkije: Obama, blokkeer de ‘9/11-wet’
Buitenland

Turkije: Obama, blokkeer de ‘9/11-wet’.

In de Verenigde Staten wordt nu een wet voorbereid die bedoeld is om staten aan te pakken als zij terreurgroepen steunen, wat leidt tot lichte nervositeit bij de Turkse regering. Gisteren deed Ankara zelfs een oproep aan de Amerikaanse president Barack Obama om het Gerechtigheid tegen Sponsors van Terrorisme-wetsvoorstel, kortweg de 9/11 bill, te vetoën. 

Turkije meent dat zo'n wet botst met internationaal recht en met het VN-Handvest, schrijft nieuwssite Hürriyet. Vooral de soevereiniteit en gelijkwaardigheid van landen zou volgens de Osmanen op het spel staan. Ook bedreigt het 9/11-wetsvoorstel "de internationale samenwerking tegen terrorisme", zo stelt Ankara. 

Als de wet wordt aangenomen kunnen Amerikaanse rechters buitenlandse staten aansprakelijk stellen indien zij een rol gespeeld hebben in terroristische aanslagen. De Senaat en het Huis van Afgevaardigden hebben eerder dit jaar al hun instemming met het voorstel betoond. 

Hoewel in de wettekst niet wordt gerept over mogelijke betrokkenheid van Saudi-Arabië bij de aanslagen in New York van 2001, zullen vermoedelijk vele nabestaanden van slachtoffers de wet gebruiken om het olierijke koninkrijk aan te klagen. Turkije zelf is berucht om zijn heimelijke steun aan zowel binnenlandse terreurbendes als aan de soennitisch-islamitische groep genaamd Islamitische Staat. 

Update 21.23 uur:

Obama sprak zoals aangekondigd zijn veto uit over het voorstel. 

Alle artikelen geladen. Overzicht →