Turkije: op sociale media negatief over ons = vervolging
Buitenland

Turkije: op sociale media negatief over ons = vervolging.

Prachtig land, Turkije. Dat menen we oprecht. Je kunt er heerlijk wandelen, mooie bezienswaardigheden aandoen en genieten van lokale specialiteiten. Alles is er mooi, de regering is heel goed voor het land en Turken zijn lieve mensen.

Hoe het komt dat we zo positief zijn? Turkije heeft aangekondigd negatievelingen die zich via sociale media uitlaten over bijvoorbeeld de lira of de economie een proces aan hun broek te doen. In plaats van zich druk te maken over een oplossing om de crisis te bezweren, is het ministerie van Binnenlandse zaken druk aan het controleren geslagen.

En met resultaat: in amper een week tijd hebben de autoriteiten 346 accounts geïdentificeerd van lui die zich schuldig maken 'provocatief gedrag'. Wat onder dergelijk gedrag valt? Dat mag u zelf invullen.

De Twitteraar, Instagrammer en Facebooker zijn na Gülen-sympathisanten nu aartsvijand nummer één. Negatieve bewoordingen over de lira staat voor de Turkse regering inmiddels gelijk aan een directe aanval op de staatsveiligheid. Iedere poging tot ondermijning daarvan zal hard bestraft worden. Wat er met de mensen achter de gecontroleerde posts gaat gebeuren is nog niet bekend.

Alle artikelen geladen. Overzicht →